فرهنگ و هنر

8 مارس،روز جهانی زن

روز جهانی زن چیست؟

8 مارس مصادف با 18 اسفند هر ماه در تقویم بین المللی با نام روز جهانی زن و صلح بین المللی نام گذاری شده است.انتخاب این روز به این نام پیشینه تاریخی به قدمت کمی بیش از صد سال دارد.روزی که در آن زنان با مبارزه و ایستادگی برای گرفتن حق رای و حقوق برابر در زمینه های مختلف این روز را به نام خودشان ثبت کردند.اما این روز رفته رفته در مناطق مختلف جهان معنای اصلی خود را از دست داده و به روزی برای ابراز عشق و محبت به مادر و همسر و … تبدیل شده است و رنگ و بوی روز ولنتاین را به خود گرفته است.جالب است بدانید در حالی که در دنیای مدرن زنان برای حقوقی مبارزه میکرده اند که در 2500 سال پیش در ایران زنان جایگاه والایی در جامعه و خانواده داشته اند و از حقوقی برخوردار بو

پیشگفتار

در این قسمت از سبک زندگی قصد داریم تا شما را با پیشینه تاریخی این روز و همینطور معنا و مفهوم این روز آشنا کنیم.اما پیش از آن باید به پیشگاه تمام بانوانی که با صبر و مهربانی و قدرت این روز را به نام خود ثبت کردند و نمادی برای تمام زنان شده اند سر تعظیم فرود بیاوریم.

امیدواریم در این روز هیچ مادر همسر و دختری مورد ظلم و بی مهری قرار نگیرد و بتواند از حقوقی برابر بهره مند شوند.

 

تاریخچه:

1909:

اولین مراسم روز زن، در سال ۱۹۰۹ به عنوان یک رویداد سیاسی سوسیالیستی به مرکزیت اتحاد جماهیر شوروی  برگزار شد. در سال ۱۹۱۷ در اتحاد جماهیر شوروی یک مناسبت ملی اعلام شد و به دیگر کشورهای همسایه نیز سرایت یافت.رفته رفته این مراسم به کشور های شرق اروپا و پس از آن به آمریکا و نیویورک نیز رسید.

 

1910:

همچنین پس از آن مراسماتی نیز در سال های 1910 درکپنهاگ دانمارک ،پاریس و امپراتوری اتریش-مجارستان و … برگزار شد پس از آن در سال 1913 زنان روسی اولین بزرگداشت روز جهانی زن به طور رسمی را در آخرین شنبه ما فوریه برگزار کردند.

1914:

در سال 1914 نیز اعتصابات و تظاهراتی به رهبری زنان برپا شد. در سال ۱۹۱۴ تجمعاتی در آلمان نیز برگزار شد که تنها محدود به حق رای زنان بود.جالب است بدانید که حق رای زنان آلمان تا سال 1918 معلق مانده بود و پس از سال 1918 زنان به حق رای شان رسیدند. در ۸ مارس ۱۹۱۴ در لندن راهپیمایی در حمایت از حق رای زنان برگزار شد.

روز جهانی زنان و صلح

در سال ۱۹۱۷ تظاهراتی تحت عنوان روز بین‌المللی زن در سنت پترزبورگ در آخرین پنجشنبهٔ فوریه (مصادف با ۸ مارس در گاه‌شماری میلادی) برپا شد که سرآغاز انقلاب فوریه بود. در این روز، زنان در سنت پترزبورگ برای «نان و صلح» در اعتصابات شرکت کردند و خواستار پایان دادن به جنگ جهانی اول، کمبود مواد غذایی روسیه و حکومت استبدادی مطلقه شدند.

لئون تروتسکی (فیلسوف، متفکر، انقلابی، سیاستمدار و نظریه‌پرداز مارکسیست) می‌نویسد: «۲۳ فوریه (۸ مارس) روز بین‌المللی زن بود و جلسات و اقدامات پیش‌بینی شده بود ولی ما تصور نمی‌کردیم که این روز زن، انقلاب به پا می‌کند.

اقدامات انقلابی پیش‌بینی می‌شدند اما زمان آن‌ها مشخص نبود. برخلاف دستورها، کارگران نساجی در چندین کارخانه کارشان را رها کرده و نمایندگانشان را برای حمایت از تظاهرات فرستادند… که منجر به اعتصاب توده‌ها شد… همه به خیابان‌ها ریختند.»

زنان امروز

امروزه با پیشرفت فرهنگی جوامع و از بین رفتن کلیشه های تبعیض جنسیتی در بیشتر مناطق دنیا دیگر زنان به دنبال حقوق ابتدایی خود نیستند و اهداف والا تری را سر لوحه مبارزات خود قرار داده اند.مبارزه برای حقوق برابر زنان هیچگاه پایان نمیابد بلکه اهداف بزرگ تری را شامل میشود.

باید بدانید که رنگ صورتی نیز به عنوان نمادی از قدرت زنان و مبارزه ی زنان برای حقوق برابرشان در دنیا معروف شده است.در دنیای امروز زنان در کنار مردان در مشاغل سخت در حال فعالیت هستند.

روز جهانی زن در دنیای جدید معانی از جمله استقلال مالی،حق انتخاب،حق رای،حقوق برابر و شرایط استخدامی در کار و قبولی در دانشگاه ها و …بر خود گرفته است.زنان در طول تاریخ علاوه بر مسئولیت مادر بودن خواهر بودن و همسر بودن ،مسئولیت سنگین زن بودن را هم با تمام سختی ها و دشواری ها و بی مهری هایش پذیرفته اند.

به امید روزی که زنان در سراسر دنیا از حقوق برابر،آرامش در حضور در جامعه و حس امنیت برخوردار باشند

تیم بانولیا روز جهانی زن را به همه بانوان سرزمینمان ایران تبریک میگوید.